Οι ασκήσεις, που γίνονται στην Εσθονία, θα διαρκέσουν μέχρι τις 3 Ιουνίου — Ο Πούτιν έχει τονίσει πως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ενδεχομένως να πυροδοτήσει την αντίδραση του Κρεμλίνου
Η άσκηση με την κωδική ονομασία «Σκαντζόχοιρος» περιλαμβάνει 10 χώρες, ανάμεσα στις οποίες Φινανδία και Σουηδία.
Οι ασκήσεις, που γίνονται στην Εσθονία, θα διαρκέσουν μέχρι τις 3 Ιουνίου ενώ είχαν οργανωθεί πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διαμηνύσει πως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ενδεχομένως να πυροδοτήσει την αντίδραση του Κρεμλίνου.
Το ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, υπογραμμίζει πως οι συγκεκριμένες ασκήσεις έχουν στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας των δυνάμεων της Συμμαχίας.
Τα στρατεύματα που συμμετέχουν στην άσκηση φτάνουν τα 15.000, αριθμός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις του ΝΑΤΟ από το 1991.
Οι ασκήσεις διεξάγονται σε απόσταση 64 χιλιομέτρων από την πιο κοντινή στρατιωτική βάση της Ρωσίας. Συνιστά άσκηση προσομοίωσης σε περίπτωση επίθεσης από η Ρωσία στην Εσθονία.
Οι σκανδιναβικές χώρες δίνουν «εγγυήσεις ασφαλείας» σε Σουηδία και Φινλανδία
Η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία, με κοινή ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι είναι έτοιμες να στηρίξουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία, τις δύο χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, στην περίπτωση που δεχτούν επίθεση.
«Μαζί με τη Δανία και την Ισλανδία, η Νορβηγία είναι έτοιμη να βοηθήσει τους σκανδιναβούς γείτονές της με όλα τα αναγκαία μέσα, εάν δεχτούν επίθεση στο έδαφός τους προτού να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.
Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν λέγοντας ότι αν οι δύο χώρες δεχτούν επίθεση «θα βοηθήσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία με όλα τα αναγκαία μέσα». «Ξεκινούμε αμέσως προετοιμασίες για να υλοποιήσουμε αυτές τις εγγυήσεις ασφαλείας», πρόσθεσε.
Μόνο τα μέλη του ΝΑΤΟ και όχι οι υποψήφιες χώρες μπορούν να επωφεληθούν από την «ομπρέλα προστασίας» του Συμφώνου, γεγονός που ώθησε τη Στοκχόλμη και το Ελνσίνκι να ζητήσουν εγγυήσεις ασφαλείας από πολλές χώρες. Η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία είναι και οι τρεις μέλη του ΝΑΤΟ.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην απόφαση της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε χαιρετίσει και μια παρόμοια ανακοίνωση που έκανε στις 12 Μαΐου η Φινλανδία για το ίδιο θέμα.
Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» την υποψηφιότητα της Σουηδίας και της Φινλανδίας ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η εξέλιξη αυτή «ούτε θα ενισχύσει, ούτε θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ήπειρό μας».
Με την ένταξη της Σουηδίας, η Βαλτική Θάλασσα θα μετατραπεί σε «Νατοϊκή Θάλασσα» — εκτός από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας στον θύλακα του Καλίνινγκραντ και στην Αγία Πετρούπολη.