Δυο Βρετανοί κι ένας Μαροκινός καταδικάστηκαν σε θάνατο από τη ρωσόφιλη διοίκηση του Ντονέτσκ, επειδή πολεμούσαν για την Ουκρανία — Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διάσωσή τους, ανέφερε το Κίεβο
Οι Άιντεν Ασλίν και Σον Πίνερ (μαζί με άλλον ένα μαχητή, Μαροκινής καταγωγής) συνελήφθησαν στη Μαριούπολη τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια της μάχης που έδιναν οι Ουκρανοί κατά των Ρώσων για τον έλεγχο της πόλης και κατηγορήθηκαν ότι ήταν μισθοφόροι.
Και οι δύο κρίθηκαν ένοχοι για «μισθοφορικές δραστηριότητες και διάπραξη ενεργειών που αποσκοπούσαν στην κατάληψη της εξουσίας και την ανατροπή της συνταγματικής τάξης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», αλλά οι οικογένειές τους υποστηρίζουν ότι πολεμούσαν νόμιμα ως μέλη του ουκρανικού στρατού και θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται αντί αυτού, ως αιχμάλωτοι πολέμου.
Ο υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης Ρόμπιν Γουόκερ καταδίκασε τη διαδικασία που είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη τους, ως «παράνομη δίκη σε μια ψευδοκυβέρνηση».
Ο Τζόνσον εμφανίζεται «σοκαρισμένος» από τις ποινές που τους επιβλήθηκαν και διέταξε τους υπουργούς να κάνουν «ό,τι περνάει από το χέρι τους» για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους.
Η έκκληση συσπείρωσης από τον Βρετανό πρωθυπουργό προέκυψε, καθώς η αρραβωνιαστικιά του Ασλίν ταξίδεψε στο Λονδίνο και ξεκίνησε εκστρατεία για την απελευθέρωσή του.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ανακοινώσει σχέδια να μιλήσει με Ρώσους αξιωματούχους για το θέμα.
Κίεβο: Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διάσωσή τους
Η Ουκρανία πράττει ότι είναι δυνατόν για τη διάσωση των τριών ξένων πολιτών που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τις αρχές του Ντονμπάς.
«Τόσο το υπουργείο Άμυνας, αλλά και η Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών, η οποία διαχειρίζεται ζητήματα που σχετίζονται με την ανταλλαγή αιχμαλώτων, λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι αυτοί οι ξένοι πολίτες θα διασωθούν» δήλωσε ο βουλευτής Φεντίρ Βενισλάβσκι στην κρατική τηλεόραση της Ουκρανίας.
Ωστόσο, δεν δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες.