Οι Ρώσοι θέλουν να εξαιρέσουν τους μαχητές του Αζόφ από την ανταλλαγή αιχμαλώτων — Τουλάχιστον επτά λεωφορεία με Ουκρανούς μαχητές αναχώρησαν από το Αζοφστάλ – Για εικόνες «Αποκάλυψης» στη Μαριούπολη μιλούν μέλη του Ερυθρού Σταυρού
Η κατάκτηση της Μαριούπολης, που ήταν και από τις πρώτες μεγάλες πόλεις που βρέθηκαν σε καθεστώς πολιορκίας, θεωρήθηκε βασικός στόχος του Κρεμλίνου. Η πόλη έχει μεγάλη οικονομική σημασία, ενώ θεωρείται σκαλοπάτι για τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου από τη Ρωσία στην Κριμαία.
Η Ρωσία ήθελε την πόλη και για λόγους προπαγανδιστικούς, καθώς θεωρείται έδρα του τάγματος του Αζόφ, που στις αρχές του 2014, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ντονμπάς, περιελάμβανε ακροδεξιούς εθελοντές, αν και τα τελευταία χρόνια, το τάγμα ενσωματώθηκε πλήρως στον ουκρανικό στρατό.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, 265 Ουκρανοί μαχητές που είχαν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της χαλυβουργίας του Αζοφστάλ παραδόθηκαν στις φιλορωσικές δυνάμεις και θεωρούνται αιχμάλωτοι. Το εργοστάσιο ήταν ο τελευταίος θύλακας της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη.
Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι τουλάχιστον επτά λεωφορεία που μετέφεραν Ουκρανούς μαχητές οι οποίοι παραδόθηκαν, αναχώρησαν το απόγευμα από το χαλυβουργείο, με τη συνοδεία φιλορωσικών ενόπλων δυνάμεων. Όπως είπε, ορισμένοι από τους Ουκρανούς δεν φαινόταν να έχουν τραυματιστεί. Ωστόσο οι λίγοι που κατάφεραν να εισέλθουν στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων μελών του Ερυθρού Σταυρού, έκαναν λόγο για συνθήκες που παραπέμπουν σε εικόνες «Αποκάλυψης».
Η Ρωσία θέλει να χαρακτηριστεί το τάγμα του Αζόφ ως «τρομοκρατική οργάνωση»
Μετά και την κατάληψη του Αζοφστάλ, η Ρωσία προχωρά σε ενέργειες για να εξαιρέσει τους μαχητές του τάγματος του Αζόφ από την όποια ανταλλαγή αιχμαλώτων. Αντίθετα, η Μόσχα θα επιδιώξει να τους κατηγορήσει ως τρομοκράτες και να προχωρήσει στην επιβολή ανάλογων ποινών.
Ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας ζήτησε ήδη από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναγνωρίσει το τάγμα ως «τρομοκρατική οργάνωση», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον ιστότοπο του Ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το ανώτατο δικαστήριο αναμένεται ότι θα συζητήσει την υπόθεση στις 26 Μαΐου.
Κινήσεις και από τη Δούμα
Σε ανάλογες κινήσεις προσανατολίζεται και η Δούμα που θέλει σε κάθε περίπτωση να εμποδίσει την ανταλλαγή μαχητών του Αζόφ με δικούς της αιχμαλώτους.
Ο πρόεδρος της Δούμα είπε ότι τα μέλη του τάγματος είναι «Εγκλήματίες Ναζί». «Υπάρχουν εγκληματίες πολέμου και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τους οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη» είπε.
Ήδη, αναφέρει το Reuters, έχουν κληθεί οι επιτροπές άμυνας και ασφάλειας για να προετοιμάσουν εισήγηση για το ζήτημα.