Η Μαργαρίτα Παπανδρέου χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία οι ευρωβουλευτές ζητούν να συμπεριληφθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ
Και συνεχίζει: «Μετά από σκληρούς αγώνες την δεκαετία του ’80, θεσμοθετήθηκαν και καθιερώθηκαν από το ΠΑΣΟΚ τα δικαιώματα των γυναικών. Με λύπη βλέπω ότι η Αμερική οπισθοδρομεί, ενώ την ίδια ώρα η Ευρώπη προχωράει μπροστά».
Παρ’ όλα αυτά, η Μαργαρίτα Παπανδρέου παραμένει αισιόδοξη. «Πιστεύω όμως ότι οι γυναίκες στις ΗΠΑ δεν θα αφήσουν έτσι αυτή την ακατανόητη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και θα δούμε ένα νέο δυναμικό και προοδευτικό κίνημα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία οι ευρωβουλευτές ζητούν να συμπεριληφθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους στις γυναίκες και τα κορίτσια των ΗΠΑ, καλώντας το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει νομοσχέδιο που θα προστατεύει την άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ακόμη, ανέφεραν ότι θα πρέπει να υποβληθεί πρόταση στο Συμβούλιο για την τροποποίηση του άρθρου 7 του Χάρτη, συμπληρώνοντας ότι όλοι έχουν δικαίωμα σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με το οποίο οι ευρωβουλευτές ζητούν να συμπεριληφθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, εγκρίθηκε με 324 ψήφους υπέρ, 155 κατά και 38 αποχές.
Η συμβολή της Μαργαρίτας Παπανδρέου, ήταν καθοριστική για νόμους-τομές στην ελληνική κοινωνία την δεκαετία του ’80. Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1976 ίδρυσε μαζί με άλλες φεμινίστριες της εποχής την Ένωση Γυναικών Ελλάδος (ΕΓΕ) μια αυτόνομη, ανεξάρτητη γυναικεία οργάνωση που έδωσε μάχη για τα δικαιώματα των γυναικών στην χώρα μας.
Στις 18 Φεβρουαρίου 1983, η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, θέσπισε τον νόμο 1329 που κατάργησε επίσημα τον θεσμό της προίκας. Πλέον, οι γυναίκες ήταν ελεύθερες να παντρευτούν ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης της οικογένειας. Tην ίδια χρονιά, το ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε και την ισότητα των δύο φύλων στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του Οικογενειακού Δικαίου. Τρία χρόνια αργότερα, και αφότου τα μέλη της ΕΓΕ είχαν οργώσει την χώρα συνομιλώντας με γυναίκες σε χωριά και πόλεις, θεσμοθετήθηκε το δικαίωμα στην άμβλωση.