Την άγρια καταστολή που επικρατεί στο Ιράν μετά τις διαδηλώσεις με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί περιγράφουν Ιρανοί που συνελήφθησαν από αστυνομικούς τις τελευταίες 12 ημέρες, από τη στιγμή, δηλαδή, που άρχισε να εκδηλώνεται η λαϊκή οργή για το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης.
«Με πέταξαν στο έδαφος, ένας αστυνομικός με πάτησε στην πλάτη. Με κλώτσησε στο στομάχι, μου έδεσε τα χέρια, με σήκωσε από τα χέρια και με έσπρωξε σε ένα βαν» περιέγραψε η 51χρονη Μαριάμ στο BBC τη στιγμή της σύλληψής της την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη.
«Τα πράγματα είναι χειρότερα από όσα έχουν καταγραφεί σε βίντεο. Άκουσα τον επικεφαλής μιας ομάδας αστυνομικών να τους ζητά να μην δείξουν κανένα έλεος. Οι γυναίκες αξιωματικοί είναι το ίδιο φρικτές. Μια εξ αυτών με χαστούκισε, με χαρακτήρισε “κατάσκοπο του Ισραήλ” και “πόρνη”» συνέχισε την περιγραφή της η 51χρονη γυναίκα που μίλησε με αλλαγμένο το όνομά της στο βρετανικό δίκτυο.
Σε βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στα social media έχουν καταγραφεί αξιωματικοί να ζητούν από αστυνομικούς «μην τους λυπάστε τους διαδηλωτές, πυροβολήστε τους» καθώς και περιστατικά στα οποία έχει γίνει χρήση πραγματικών πυρών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
#Iran: Gunshots were heard in Sardasht tonight as security forces continue to fire live rounds at protesters. Anti-government protests following the killing of Jina Amini have now reached their 11th day.
(via @ErshadAlijani) pic.twitter.com/6fMNGT6Tc1
— POPULAR FRONT (@PopularFront_) September 27, 2022
«Έσπρωξα έναν αστυνομικό και προσπάθησα να ξεφύγω αλλά πολύ γρήγορα ένα δεύτερο άτομο και ένα τρίτο έφτασαν στο σημείο. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα περισσότεροι από 15 μυστικοί αστυνομικοί με χτυπούσαν ανηλεώς. Μπορούσα να νιώθω τη γεύση του αίματος στο στόμα μου και τα χτυπήματα από taser στο κορμί μου. Με έριξαν στο έδαφος, μου έδεσαν τα χέρια πίσω από την πλάτη και τα πόδια μου με τα κορδόνια των παπουτσιών μου. Ένας από τους αστυνομικούς με χτύπησε στο αριστερό μάτι και μετά με πήγαν μαζί με άλλους κρατούμενους» περιέγραψε στο BBC τη δική του εμπειρία από την καταστολή στο Ιράν ο Σαμ.
#IranProtests2022: Some of the detainees in Karaj. Unknown precise location. pic.twitter.com/RJQc2PKnik
— Ali Kheradpir (@AliKheradpir) September 24, 2022
Αυτό που τρομάζει αρκετούς από τους διαδηλωτές είναι ο ρόλος του σημερινού προέδρου του Ιράν, Ιμπραήμ Ραΐσι, στις μαζικές εκτελέσεις χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων τη δεκαετία του ’80 όταν ήταν ένας από τους τέσσερις δικαστές που συμμετείχαν στα μυστικά δικαστήρια που τους είχαν καταδικάσει σε θάνατο.
«Με πέταξαν σε ένα λεωφορείο μαζί με άλλους συλληφθέντες για 1,5 ώρα. Σκεφτόμουν τον ρόλο του Ραΐσι στις εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων και για λίγο μου πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί να εκτελούσαν και εμένα» πρόσθεσε ο νεαρός Ιρανός μιλώντας στο BBC.
O Ραΐσι, πάντως, επιμένει ότι όσοι εκτελέστηκαν την δεκαετία του ’80 καταδικάστηκαν με βάσει το ιρανικό δίκαιο.