Πυρά κατά της Δικαιοσύνης του Βελγίου εκτοξεύει η γαλλική εφημερίδα «Liberation» σχετικά με τη διαφορετική αντιμετώπιση που επιδεικνύει στους «πρωταγωνιστές» του σκανδάλου «Quatargate».
Η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα παραμένουν στη φυλακή ενώ ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι όπως και ο πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του, Φραντσέσκο Τζόρτζι (σύντροφος της Καϊλή ) έχουν αφεθεί ελεύθεροι υπό καθεστώς ηλεκτρονικής παρακολούθησης (φορούν ηλεκτρονικό βραχιολάκι).
Χθες, όπως γράφει στο άρθρο του ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρεμέρ, συμπληρώθηκαν τέσσερις μήνες που η 44χρονη Καϊλή, η οποία επιμένει να δηλώνει αθώα, παραμένει στη φυλακή χωρίς να έχει προβληθεί κάποιος πειστικός λόγος από τη βελγική Δικαιοσύνη, «που γνώριζε, ωστόσο, τον τρόπο να διοχετεύσει στον τοπικό Τύπο στοιχεία της υπόθεσης που την βαραίνουν αποκλειστικά».
Αν και ο ρόλος της Εύας Καϊλή στην υπόθεση «Qatargate» είναι περιθωριακός, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ήταν αυτή που πέρασε τον περισσότερο χρόνο στο υπόγειο βελγικής φυλακής, στερήθηκε τη δίχρονη κόρη της, την οποία κατάφερε να δει για λίγες ώρες, ενώ όλοι οι άλλοι που στοχοποιήθηκαν από την έρευνα, αφέθηκαν ελεύθεροι.
«Το σκάνδαλο αυτής της σύλληψης μιας εικαζόμενης αθώας μέχρις αποδείξεως του εναντίου, λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς από την Πέμπτη, ο ενορχηστρωτής του «Qatargate», ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ανέκτησε με τη σειρά του ένα καθεστώς μερικής ελευθερίας με ηλεκτρονικό βραχιόλι. Νωρίτερα, στο τέλος Φεβρουαρίου, ο βασικός συνεργός του Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι, κοινοβουλευτικός βοηθός και σύντροφος της Καϊλή, είχε αποφυλακιστεί, επίσης με ηλεκτρονικό βραχιόλι», υπογραμμίζει το άρθρο του Κατρεμέρ.
Η παράταση της προφυλάκισης των Καϊλή και Ταραμπέλα– η σύλληψη του δεύτερου θεωρείται ακόμη πιο «παράλογη» — «δικαιολογείται μόνο εάν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια». Ωστόσο, Καϊλή και Ταραμπέλα, δεν έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο αλλά και ούτε απείλησαν, τραυμάτισαν ή σκότωσαν κανέναν.
Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει κίνδυνος φυγής ή καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων αν και όλα τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν κατασχεθεί και ο δικαστικός έλεγχος ανταποκρίνεται στον κίνδυνο φυγής.
Ο Κατρεμέρ προσθέτει ότι, με βάση τα όσα γνωρίζει, «η Καϊλή κινδυνεύει στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης με αναστολή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το μόνο διαπιστωμένο αδίκημα αφού δεν μπορεί να εξηγήσει από πού προέρχονται τα χρήματα».
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Liberation» φρεσκάρει τη μνήμη των αναγνωστών της, θυμίζοντας ότι η βελγική Δικαιοσύνη είχε χειριστεί με πολύ διαφορετικό τρόπο την υπόθεση του πρώην υπουργού της Βαλλονίας, Σερζ Κουμπλά, ο οποίος είχε κατηγορηθεί το 2014 για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, ενώ βρέθηκαν στο όνομά του λογαριασμοί με πολλά εκατομμύρια ευρώ σε φορολογικούς «παραδείσους».
Ωστόσο, η υπόθεσή του διευθετήθηκε μέσα σ΄ένα 24ωρο και, ύστερα από εννέα χρόνια, καταδικάστηκε σε φυλάκιση με αναστολή και βαρύ πρόστιμο.
Το γαλλικό δημοσίευμα γράφει επίσης ότι «μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι ο Βέλγος δικαστής Κλεζ, που θα αποσυρθεί στο τέλος της χρονιάς, θέλει να αποχωρήσει κάνοντας εντύπωση, καθώς δεν τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα αφού γνωρίζει ότι η δίκη θα πάρει κάπου δέκα χρόνια».
«Το πιο συγκλονιστικό είναι ότι, πέρα από μερικούς Ιταλούς σοσιαλιστές ευρωβουλευτές, που διαμαρτυρήθηκαν για την τύχη της Εύας Καϊλή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστρεψε αλλού το βλέμμα του», υπογραμμίζει το άρθρο του Γάλλου ανταποκριτή.