Η αστυνομία απάντησε ρίχνοντας δακρυγόνα και νερό στο συγκεντρωμένο πλήθος.
Οι σημερινές διαδηλώσεις ήταν μακράν οι μεγαλύτερες σε όγκο από τότε που το κυβερνών κόμμα επανεξελέγη τον περασμένο μήνα σε εκλογές για τις οποίες η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση καταγγέλλει παρατυπίες.
Οι διαδηλωτές έκαψαν στα σκαλιά του κοινοβουλίου ένα ομοίωμα του πλουσιότερου άνδρα της Γεωργίας, του ιδρυτή του κυβερνώντος κόμματος Μπιτζίνα Ιβανισβίλι.
Γεωργιανά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν άλλες διαδηλώσεις σε πόλεις και πόλεις σε όλη τη χώρα.
Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχιτζέ κατηγόρησε τη φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση ότι σχεδιάζει εξέγερση. Η Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας τόνισε ότι πολιτικά κόμματα επιχειρούν να «ανατρέψουν την κυβέρνηση με τη βία».
Αυτή η χώρα του Καυκάσου, που είναι συνηθισμένη στις πολιτικές κρίσεις, αντιμετωπίζει άλλη μία μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, τις οποίες κέρδισε το κυβερνών Γεωργιανό Όνειρο. Το Γεωργιανό Όνειρο και η κυβέρνησή του κατηγορούνται από τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι απομάκρυναν την πρώην σοβιετική δημοκρατία από την ένταξη στην ΕΕ και, αντιθέτως, επιδιώκουν μια προσέγγιση με τη Μόσχα. Πολλοί Γεωργιανοί ωστόσο θεωρούν τη Ρωσία, η οποία εισέβαλε στη Γεωργία το 2008, ως απειλή για τη χώρα τους.
Η πολιτική κρίση κλιμακώθηκε την Πέμπτη, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις συνομιλίες για την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Κατηγόρησε την ΕΕ ότι εκβιάζει τη Γεωργία.
Η Γεωργία έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας τον Δεκέμβριο του 2023 αλλά στη συνέχεια οι Βρυξέλλες πάγωσαν τη διαδικασία, κατηγορώντας την κυβέρνηση για σοβαρή υποχώρηση της δημοκρατίας.
Σήμερα το απόγευμα, η πρόεδρος της χώρας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία αντιτίθεται στην κυβέρνηση και υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ, αλλά οι εξουσίες της είναι κυρίως εθιμοτυπικές, δήλωσε ότι δεν θα αποχωρήσει από το πόστο της όταν λήξει η θητεία της τον Δεκέμβριο, λέγοντας πως το κοινοβούλιο δεν έχει καμία νομιμότητα και δεν έχει εξουσία να ορίσει τον διάδοχό της. Η Ζουραμπισβίλι δήλωσε ότι η προεδρία παραμένει ο μόνος νόμιμος θεσμός στη χώρα.