Ένα show που στήθηκε για ακόμη μια φορά σαν ολοκληρωμένη καλλιτεχνική παράσταση από την ιδιοφυή Maria Grazia Chiuri.
Το έναυσμα αυτής της συλλογής δόθηκε και πάλι από το πλούσιο αρχείο του οίκου Dior και πιο συγκεκριμένα ένα μεταξωτό μαντήλι, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1950 και το οποίο τυπώθηκε με ένα χάρτη-κάτοψη του Παρισιού, που περιελάβανε και την οδό Avenue Montaigne, όπου βρίσκεται το atelier του οίκου. Μία κάτοψη της Πόλης του Φωτός, που μπορεί να φέρει συνειρμικά τόσες σκέψεις και αναφορές στο μυαλό κάποιου, αφού το Παρίσι είναι από μόνο του μία πόλη-μουσείο. Αυτό που ήθελε να εξερευνήσει αυτή τη φορά η Maria Grazia Chiuri ήταν το γιατί έχουμε ανάγκη να παρουσιάζουμε με έναν μαγικό -και διαστρεβλωμένο- τρόπο την πραγματική ζωή και τη φύση μέσω της τέχνης. Γιατί καταφεύγουμε, λοιπόν, στο ψέμα, όταν έχουμε γύρω μας την αλήθεια;
Η creative director του οίκου Christian Dior έχει γεννηθεί για να μας προσφέρει απλόχερα τις βαθύτερες σκέψεις της μέσα από τις συλλογές που παρουσιάζει πάντα με έναν μοναδικό τρόπο πάνω στα catwalks. Κάτι πολύ παραπάνω από ένα show μόδας, μία πλήρη καλλιτεχνική έκφραση. Η παρουσίαση της συλλογής ξεκίνησε μέσα σε ένα επιβλητικό σκηνικό με τεράστια γλυπτά να αναπαριστούν μεγάλα έργα τέχνης και κτίρια από τους δρόμους της πόλης και μία ομάδα χορευτών να κινείται σαν ένα σώμα, με έναν παλμό.
Μέσα, λοιπόν, στον ίδιο χάρτη βλέπουμε και τον Tuileries Garden, ένα σημείο αναφοράς για την ίδια τη Maria Grazia Chiuri, έναν κήπο που δημιουργήθηκε από την Catherine de Medici, μία γυναίκα που αμφισβητήθηκε από πολλούς , αλλά άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην ιστορία της Γαλλίας. Ήταν εκείνη η φοβερή Ιταλίδα, που έφερε για πρώτη φορά την δαντέλα Burano στους ράφτες της γαλλικής αριστοκρατίας, ήταν εκείνη που εισήγαγε το corset και τα τακούνια στις κυρίες της αυλής της. Έτσι και αυτό που είδαμε, ήταν μια νέα, σημερινή παρουσίαση των ρούχων της βασιλικής αυλής. Κορσέδες και φουρό, κρινολίνο και δαντελές, florals, δαντέλες και σούρες, φουσκωτά μανίκια, διαφάνειες φορέθηκαν με denim, καμπαρντίνες, δερμάτινες biker μπότες, printed ασπρόμαυρα τυπώματα δημιούργησαν τη σύγχρονη εικόνα μιας πραγματικής μαχήτριας και φεμινίστριας, όπως η Catherine de Medici.
Catwalk looks from Christian Dior:
Οι γυναίκες, όπως αναφέρει η ίδια η σχεδιάστρια, έχουν μία ξεχωριστή σχέση με την τέχνη και έχει, φυσικά, δίκιο. Και αυτό γιατί η γυναικεία φύση ταυτίζεται με την πολυπλοκότητα αλλά και τη γέννηση , τη δημιουργία όχι μόνο της νέας ζωής, αλλά και του δικού τους τρόπου διαφυγής από το τώρα, μέσω της σκέψης. «Η δύναμη της μόδας γίνεται η δύναμη των γυναικών, μια μορφή συνειδητοποίησης που αντλεί από αυτήν την έλξη προς τον έξω κόσμο, σε αυτό που βρίσκεται πέρα από την αντίληψη, τη γνώση και την κοινή εμπειρία,» αναφέρει το σημείωμα που θέλησε να δώσει η Maria Grazia Chiuri στον τύπο. Και περικλείει την ουσία, αλλά και το μεγαλείο του γυναικείου νου, όπως είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν γυναίκες που τους δόθηκε το βήμα, όπως η Catherine de Medici.
Η δύναμη όλων αυτών των γυναικών έχει αγγίξει ανεξίτηλα την πόλη του Παρισιού και έχει διαμορφώσει, αλλά και συνεχίζει να διαμορφώνει, τη μορφή και την κουλτούρα του. Η πόλη τροφοδοτεί εκείνες, και εκείνες τροφοδοτούν την πόλη. Δίνουν παλμό και συνεχίζουν την ιστορίας της. Σε μία εποχή, που τα δικαιώματα της γυναίκας βρίσκονται για ακόμη μια φορά σε δεινή θέση, η Maria Grazia Chiuri παρουσίασε μια βαθιά φεμινιστική συλλογή, αφιερωμένη στο πιο πολύτιμο ταλέντο της γυναίκας, το ταλέντο να διαμορφώνει την ιστορία μέσα από την ομορφιά.