Με αφορμή την κάλπη της 14ης Μαΐου η ευρωπαϊκή έκδοση του περιοδικού τονίζει πως στα 100 χρόνια από την ίδρυση της κοσμικής δημοκρατίας του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ο Τούρκος πρόεδρος εάν κερδίσει θα βάλει ακόμη περισσότερο τη σφραγίδα του. Ο φόβος στη Δύση είναι ότι θα δει αυτή τη στιγμή για να πιέσει προς ένα ολοένα και πιο θρησκευτικά συντηρητικό μοντέλο, που χαρακτηρίζεται από περιφερειακό συγκεντρωτισμό, με μεγαλύτερες πολιτικές εξουσίες να συγκεντρώνονται γύρω από τον εαυτό του.
Οι εκλογές θα επιβαρύνουν πολύ την ασφάλεια στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αναφέρει το Politico. Το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών θα καθορίσει τον ρόλο της Τουρκίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, τη σχέση της με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία καθώς και για την μεταναστευτική πολιτική. Ειδική αναφορά γίνεται δε και για τον ρόλο της Άγκυρας στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Από την άλλη ο Ερντογάν έχει απέναντί του μια αντιπολίτευση που ευθυγραμμίζεται πίσω από τον Κεμάλ Κιλιντζντάρογλου με το παρατσούκλι «Τούρκος Γκάντι», ο οποίος υπόσχεται μεγάλες αλλαγές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Κιλιτσντάρογλου να έχει προβάδισμα, αλλά ο Ερντογάν είναι ένας σκληραγωγημένος εκλογικός παίκτης, με την πλήρη ισχύ του κράτους και των θεσμών του στην πλάτη του.
«Θα υπάρξει μια αλλαγή από μια αυταρχική μονοανδρική κυριαρχία, προς ένα είδος ομαδικής εργασίας, που είναι μια πολύ πιο δημοκρατική διαδικασία», δήλωσε στο Politico ο Ünal Çeviköz, επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κιλιτσντάρογλου.
Ακολουθούν τα βασικά θέματα εξωτερικής πολιτικής για την Τουρκία
Ελλάδα και Ανατολική Μεσόγειος
Η Τουρκία έχει εντείνει την επιθετική της ρητορική κατά της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες, με τον Ερντογάν να προειδοποιεί μάλιστα ότι ένας πύραυλος θα μπορούσε να χτυπήσει την Αθήνα. Όμως η άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια δημιούργησαν ένα νέο σκηνικό για τις διμερείς σχέσεις.
Μετέφερα στον @MevlutCavusoglu τα ειλικρινή συλλυπητήρια Κυβέρνησης & λαού της 🇬🇷 για τις χιλιάδες απώλειες συνανθρώπων μας στην 🇹🇷 & την υπερηφάνεια μου για τους διασώστες μας. Συμφώνησα ότι δε χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. pic.twitter.com/Udqa5JHPVJ
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 12, 2023
Ο Δένδιας, μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσαν ότι η Τουρκία θα ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία της για μια μη μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το 2025-26 και ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.
Σε μια άλλη ένδειξη απόψυξης, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επισκέφθηκαν την Τουρκία αυτόν τον μήνα, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να λέει ότι ελπίζει ότι η Μεσόγειος και το Αιγαίο θα είναι μια «θάλασσα φιλίας» μεταξύ των δύο χωρών.
Βρίσκομαι στην Τουρκία,όπου συναντήθηκα με τον Υπουργό Εσωτερικών,@suleymansoylu & τον Υφυπουργό Εσωτερικών @ismailcatakli .Είδαμε το μέγεθος της καταστροφής των φονικών σεισμών.Όσοι σεισμοί κι αν γίνουν οι χώρες μας θα παραμένουν γείτονες. pic.twitter.com/sRLRiPG0f3
— Νότης Μηταράκης — Notis Mitarachi (@nmitarakis) April 4, 2023