Οι φίλοι μας λένε είναι η οικογένεια που επιλέγουμε μόνοι μας, γι” αυτό και η σχέση μας με αυτούς θα έπρεπε να είναι σχεδόν ιδανική για να τους έχουμε βάλει στη ζωή μας. Όμως, όπως ο κόσμος μας δεν είναι αγγελικά πλασμένος, έτσι και κάποιες φίλοι/ες στη ζωή μας δεν θέλουν μόνο το καλό μας.
Σύμφωνα, μάλιστα με έρευνα που έγινε σε πάνω από 10.000 ανθρώπους, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περίπου 12 χρόνια, υπάρχει μια πολύ στενή σχέση μεταξύ τοξικών σχέσεων, άγχους και υγείας.
Για να μην βρεθείς, λοιπόν προ εκπλήξεως αυτά είναι τα 5 red flags που θα επιβεβαιώσουν ότι η φιλία που έχεις είναι τοξική κι όχι ιδανική.
1. Επικοινωνεί μαζί σου μόνο όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά
Αν η φίλη σου ή ο φίλος σου επικοινωνεί μαζί σου μόνο όταν θέλει τη βοήθειά σου για κάποιο πρόβλημα ή για στήριξη όταν τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά στη ζωή του κι όχι για να σε δει ή για να περάσετε χρόνο παρέα, τότε σίγουρα αυτή δεν είναι μια φιλία που σου αξίζει.
2. Δεν περνάς καλά όταν την/τον βλέπεις
Αν κάθε φορά που βγαίνετε παρέα, επιστρέφεις και νιώθεις μια εξάντληση – κυρίως ψυχολογική – και πως δεν έχεις περάσει και τόσο όμορφα, τότε δεν μιλάμε για μια υγιή σχέση. Πιθανώς να νιώθεις έτσι γιατί καθ” όλη τη διάρκεια της συναναστροφής σου με το συγκεκριμένο άτομο, το μόνο που κάνατε ήταν να συζητάτε για θέματα που απασχολούν εκείνη/ον, χωρίς να μπορέσεις με κάποιο τρόπο να αποφορτιστείς κι εσύ από τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Σίγουρα μπορείς να συζητάς με τη φίλη/ο σου κάποιο πρόβλημα που μπορεί να έχει, αλλά όταν οι συζητήσεις σας γυρίζουν μόνο γύρω από εκείνη/ο και δεν έρχεται η προσοχή καθόλου σε σένα και το πώς πέρασες για παράδειγμα τη μέρα σου, τότε δεν μιλάμε για μια αληθινή/ό φίλη/ο.
3. Η αγαπημένη ασχολία της/του είναι το κουτσομπολιό
Αν το χαρακτηριστικό της φίλης ή του φίλου σου είναι το να συζητάει συνέχεια για το τι έκανε ο ένας κι ο άλλος, τότε καλύτερα να απομακρυνθείς. Γιατί αν κουτσομπολεύει τους άλλους μπροστά σου, τότε σου εγγυώμαστε ότι το ίδιο θα κάνει και με σένα. Και σίγουρα δεν θες να ξέρει όλο το σχολείο ή η σχολή σου ή η γειτονιά σου τα προσωπικά σου.
4. Μιλάει μόνο για τον εαυτό της/του
Ναι υπάρχουν και οι νάρκισσοι σε αυτή τη ζωή και πολύ πιθανό η φίλη ή ο φίλος σου να έχουν αυτό το «κακό» χαρακτηριστικό. Πώς θα το καταλάβεις; Μα είναι απλό. Ένας νάρκισσος μιλάει όλη την ώρα για τον εαυτό του. Έτσι, παατήρησε αν η φίλη σου για παράδειγμα όταν σε βλέπει σε ρωτήσει τι κάνεις αλλά αυτό είναι η αφορμή για να ξεκινήσει να λέει τα δικά της. Ή πρόσeξε αν σε διακόπτει συχνά την ώρα που διηγήσαι μια ιστορία που σου συνέβη για να πει μια αντίστοιχη δική της. Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε σίγουρα αυτή η φίλη ή ο φίλος δεν ενδιαφέρονται για σένα και τη φιλία σας αλλά μόνο για τον εαυτό τους. Οπότε μήπως να ξανασκεφτείς την παρέα μαζί τους;
5. Έχει εμμονή μαζί σου
Πέρα από τους νάρκισσους, υπάρχουν και οι φίλοι που είναι υπέρ το δέον «κολλημένοι» επάνω σου. Αν η φίλη σου ή ο φίλος σου απαιτεί από σένα να δίνεις το 100% του χρόνου σου σε εκείνη/ο ή αν σου κάνει σκηνές ζηλοτυπίας αν τυχόν κάνεις και με άλλα άτομα παρέα, όχι δεν είναι επειδή σε αγαπάει πολύ αλλά επειδή θέλει να πρωταγωνιστεί στη ζωή σου κάθε ώρα και λεπτό. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έκανε μια σωστή φίλη ή ένας σωστός φίλος.
Αν διάβασες όλα τα παραπάνω και σου ήρθε κάποιο άτομο στο μυαλό, τότε αυτό και μόνο είναι η απόδειξη ότι βρίσκεσαι σε μια ανθυγιεινή φιλία. Ένας πραγματικός φίλος να θυμάσαι είναι πάντα εκεί για σένα και στα καλά σου και στα άσχημα, ακόμα κι αν μπορείς να τον βλέπεις κάθε μέρα ή μια φορά τη βδομάδα ή μόνο μια φορά το μήνα.