Η μία τροπολογία αφορά στις προσλήψεις αναπληρωτών εκτός πινάκων ΑΣΕΠ και συνταξιούχων ηλικίας έως 67 ετών με τοπικές Προσκλήσεις. Η δεύτερη, σχετίζεται με το Πολλαπλό Βιβλίο και συγκεκριμένα, με τη συγγραφή βιβλίων ύστερα από αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο ΙΕΠ καθώς και με απευθείας αναθέσεις σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα και ΑΕΙ.
Πιο αναλυτικά, «υπέρ» ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «παρών» ψηφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και Σπατιάτες, «όχι» ψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Νέα Αριστερά.
Τι είπε η υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννα Λυτρίβη στην Βουλή για τις δυο τροπολογίες
Σχετικά με την τροπολογία για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, η κ.Λυτρίβη ανέφερε πως με αυτό τον τρόπο ρυθμίζεται το ζήτημα της κάλυψης λειτουργικών και έκτακτων αναγκών σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα, είπε για το πως προβλέπεται να καλυφθούν έκτακτες και εξαιρετικές ανάγκες, που προκύπτουν στην πορεία: «Αφού ολοκληρωθούν αυτές οι τρεις θεσπισμένες διαδικασίες και αφού εξαντληθεί ο αξιολογικός πίνακας που έχει καταρτιστεί από το ΑΣΕΠ και πάλι διαπιστώνονται κενά τα οποία, όπως ξέρετε, προκύπτουν και δεν μπορούν να προβλεφθούν από πριν, κάποια ασθένεια, μία εγκυμοσύνη κτλ. Οπότε αυτό το κενό θέλουμε να καλύψουμε σε όλη την επικράτεια με τη θέσπιση μιας πάγιας διαδικασίας για εξαιρετικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, εισάγεται λοιπόν αυτή η πάγια διαδικασία εφόσον, όπως είπαμε, αφενός έχουν τηρηθεί οι τρεις προηγούμενες διαδικασίες, οι τρεις προσκλήσεις όπως είναι ήδη θεσπισμένες και έχει εξαντληθεί ο κατάλογος που έχει καταρτιστεί από το ΑΣΕΠ. Καθίσταται λοιπόν δυνατή η έκδοση τοπικής πρόσκλησης αναπληρωτών ή ωρομίσθιων εκπαιδευτικών για την κάλυψη των υφιστάμενων λειτουργικών κενών έως τη λήξη του διδακτικού έτους».
Στην τροπολογία προβλέπεται η πρόσληψη εκπαιδευτικών – εκτός από εκείνους που έχουν ήδη περιληφθεί στους αξιολογικούς πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ – και ειδικότερα, νέων πτυχιούχων, οι οποίοι κατά τη διαδικασία κατάρτισης των πινάκων δεν είχαν τα απαιτούμενα προσόντα, αλλά πλέον τα έχουν, οπότε μπορούν να περιληφθούν στη διαδικασία προσλήψεων. Επιπλέον, ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα μπορούν να υπηρετήσουν και οι επικουρικά συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δεν έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.
Όπως δε σημείωσε η υφυπουργός, «κατά τη φετινή σχολική χρονιά οι πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών έχουν εξαντληθεί σε όλες τις περιφέρειες πλην των περιφερειών Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου. Είναι συνεπώς αναγκαίο να εισαχθεί η προτεινόμενη νέα πάγια διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών για την κάλυψη των εξαιρετικών αναγκών με τοπική πρόσκληση. Με τον τρόπο αυτό εκπληρώνεται από μέρους της πολιτείας το προφανές, η ικανοποίηση του συνταγματικού δικαιώματος όλων των πολιτών σε πρόσβαση σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με το να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εκπαιδευτικούς στα σχολεία μας σε όλη την επικράτεια».
Σχετικά με την τροπολογία για το Πολλαπλό Βιβλίο, η κ.Λυτρίβη υπενθύμισε καταρχάς πως πρόκειται για ένα νέο θεσμό, που στοχεύει στην ένταξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού διδακτικών βιβλίων ανά μάθημα μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς συγγραφικές ομάδες. Με αυτό τον τρόπο, αφενός θα εκπληρώνεται ο επιστημονικός πλουραλισμός, αφετέρου θα δίνεται η ευρεία ευχέρεια στους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν για το κάθε μάθημα, μεταξύ περισσοτέρων εγκεκριμένων διδακτικών βιβλίων, εκείνο το διδακτικό βιβλίο, που ταιριάζει περισσότερο στην υφή του μαθήματος, ακόμα και στο δικό του προσανατολισμό εντός του πλαισίου, που ήδη δίδεται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο της τροπολογίας, η ίδια εξήγησε πως «εξορθολογίζεται η διαδικασία ανάρτησης του υλικού από τους συγγραφείς και εισάγονται δύο στάδια ελέγχου, αφενός της πληρότητας όπου απορρίπτονται όσες προτάσεις εμπεριέχουν πρόδηλα σφάλματα και ελλείψεις και δεύτερον της ποιότητας, με κριτήρια που προσδιορίζονται με βάση τις προδιαγραφές και χαρακτηριστικά επιστημονικής και παιδαγωγικής καταλληλότητας. Δεύτερον, δύνανται να τάσσονται ειδικές αποκλειστικές προθεσμίες στους συγγραφείς προς υποβολή πάσης φύσεως αναγκαίων διορθώσεων ή διευκρινίσεων. Και τρίτον, συμπληρώνεται και αποσαφηνίζεται, ότι στις περιπτώσεις που η διαδικασία συγγραφής και ένταξης έχει αποβεί άκαρπη και έχουν υποβληθεί έως δύο προτάσεις προς σύνταξη βιβλίου, είναι δυνατή διαζευκτικά είτε η έκδοση νέας ολικής ή μερικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προκειμένου να υφίστανται τουλάχιστον δύο διδακτικά βιβλία ανά μάθημα, με όμοιους ή διαφορετικούς όρους από την προηγούμενη πρόσκληση».
Προκειμένου να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση των συμμετεχόντων στην υφιστάμενη πρόσκληση, που εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας τον Απρίλιο, η κ.Λυτρίβη τόνισε ότι «παρέχεται σε αυτούς η δυνατότητα εντός δέκα ημερών από την δημοσίευση του παρόντος να υποβάλουν οριστικά το αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό που δεν είχε υποβληθεί με τον προσήκοντα τεχνικό, ποσοτικό και ποιοτικό τρόπο, προκειμένου να ελεγχθεί επιστημονικά και είτε να ενταχθεί είτε να αποκλειστεί και δεύτερον να προβαίνουν σε πάσης φύσεως αναγκαία συμπλήρωση, εξειδίκευση ή αποστολή διευκρινίσεων κατ’ επιταγή της Επιτροπής Αξιολόγησης».