«Αν με ρωτούσε ένας απλός πολίτης για ποιο λόγο η Αθήνα κάηκε, η απάντηση θα ήταν ότι ο άνεμος καθόρισε τα πάντα και όπου τρύπωσε η φωτιά βρήκε έδαφος ξηρό, σχετική υγρασία του εδάφους κάτω από 10% και άναψαν οι φωτιές. Επομένως, ήταν θέμα καθαρά των ισχυρών ανέμων» δήλωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Χρήστος Ζερεφός, Γενικός γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή.
«Δεν αποκλείω εμπρησμό»
«Και έχω ένα μεγάλο ερώτημα: Όπως ξέρετε ότι κάηκε, κάηκε από τον Βαρνάβα μέχρι το Πάτημα Χαλανδρίου. Αν δείτε την ευθεία, αυτή είναι η ευθεία της κυρίαρχης διεύθυνσης των ανέμων που ονομάζονται “ετησίες”, είναι τα μελτέμια. Λοιπόν, πότε ξεκίνησε και πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά; Κανείς δεν το βρήκε. Και πραγματικά προβληματίζομαι. Τι έγινε;», είπε χαρακτηριστικά.
Όσο για τον αν πιστεύει ότι πρόκειται για εμπρησμό υπογράμμισε «είναι επιστημονικής φαντασίας μεν, αλλά πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και αυτό. Με άλλα λόγια, θέλω να πω ότι σιγά σιγά θα πρέπει όλοι να συμμετέχουμε σε αυτό το κακόγουστο παιχνίδι της φύσης, δηλαδή μέσα στην κλιματική κρίση, να υπάρχουν απρόσεκτοι που ανάβουν φωτιά για το δικό του λόγο ο καθένας και αψηφούν και τα βαριά πρόστιμα και το ότι είναι κακούργημα. Και ίσως αυτό που λείπει είναι αυτό που κάνουν οι ξένοι. Αυτό λέγεται η περιπολία της γειτονιάς. Σε κάθε γειτονιά ο καθένας κατασκοπεύει τον άλλον μήπως κάνει κάτι παράνομο».
«Όσοι δεν καθάρισαν τα οικόπεδά τους, να πληρώσουν το κόστος των καταστροφών που σημειώθηκαν σε άλλους πολίτες — Το ίδιο και οι δήμοι που έχουν ευθύνες»
Ερωτηθείς για το τι πήγε λάθος με τη φωτιά στην Αττική, αν ήταν μόνο ο άνεμος η αιτία ή υπήρξαν και κάποιες οργανωτικές επιχειρησιακές αδυναμίες ή λάθος συνεννοήσεις δεν παρέλειψε να σημειώσει το εξής: «Οι αδυναμίες τις οποίες τουλάχιστον εγώ είδα, επειδή ζω στο Πεντελικό όρος και κυκλοφορώ, είδα ότι υπήρχαν πάρα πολλά κλαδιά τα οποία οι άνθρωποι τα κόψανε, καθάρισαν κάποια οικόπεδα. Και προσέξτε, όχι όλα, κάποια. Δηλαδή εγώ θα έλεγα ας υποθέσουμε ότι είναι περίπου το 60% που καθαρίστηκε, μπορεί και το 70. Το υπόλοιπο 30% δεν καθαρίστηκε. Τώρα θα είμαι κακός να προτείνω στην πολιτεία ότι αυτοί που δεν καθάρισαν και συμμετείχαν τα οικόπεδά τους σε αυτή την φοβερή καταστροφή, θα πρέπει να τους καταλογισθεί το κόστος που έπαθαν από τις ζημιές οι άνθρωποι που καήκανε; Δηλαδή δεν θα πρέπει να υπάρξει ένας νόμος που να αποδίδει δίκαιο και τότε θα τους δείτε πως θα τρέχουν όλοι να τα καθαρίσουν. Πιο συγκεκριμένα, αυτοί που δεν καθάρισαν τα οικόπεδά τους και δεν έχουν μεριμνήσει για να τα καθαρίσουν, να πληρώσουν το κόστος των καταστροφών που σημειώθηκαν σε άλλους πολίτες που έχασαν την επιχείρησή τους, το σπίτι τους, την οικία τους. Εγώ θα το εισηγηθώ αυτό το πράγμα και γραπτώς στον κ. Κικίλια και νομίζω ότι είναι εύλογο. Και εκεί μέσα μπαίνει και η ευθύνη των δημοτικών αρχόντων. Ξέρετε πόσα κλαδιά πετιούνται δίπλα στον κάδο των σκουπιδιών; Ξέρετε ότι συνεχώς ζούμε με τον κίνδυνο να αναφλέγονται αυτά τα κλαδιά; Για τον α ή β λόγο; Δεν χρειάζεται να υπάρχει μεγάλη πυρκαγιά. Μπορεί να αρχίσει μια μικρή και να εξελιχθεί σε μεγάλη, όπως έγινε στην περίπτωση του Βαρνάβα, την οποία μάλιστα την πρόλαβαν και στα πρώτα πέντε λεπτά (…)».
Σχετικά με το αν είναι και η ευθύνη των Δήμων μεγάλη και για το αν θα προστεθούν και οι δημοτικοί άρχοντες σε αυτούς που οφείλουν να πληρώσουν τη ζημιά την οποία υπέστησαν, είπε: «ασφαλώς. Θα πρέπει λοιπόν, οι οικοπεδούχοι που δεν καθάρισαν και ο κάθε δήμος που δεν μάζεψε θα πρέπει να συνυπολογιστεί στους υπαίτιους, στους οφειλέτες, να πληρώσουν το κόστος της καταστροφής. Το κόστος είναι τεράστιο».