Με 33% ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν με υποψήφιο πρωθυπουργό τον Ζορντάν Μπαρντελά ηγείται στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον συνασπισμό των αριστερών κομμάτων «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» με 28% και το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν «Μαζί» τρίτο με 20%, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, το πρωί της Δευτέρας (1/7).
Όλα πλέον θα κριθούν στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής, 7 Ιουλίου, όπου η ακροδεξιά αναμένεται να διατηρήσει την κυριαρχία της.
Σε κάθε μία από τις 577 εκλογικές περιφέρειες, εφόσον δεν εκλέγεται ένας υποψήφιος με ποσοστό άνω του 50% στον πρώτο γύρο, περνούν στον δεύτερο γύρο οι υποψήφιοι που εξασφαλίζουν την υποστήριξη τουλάχιστον του 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
Ο δεύτερος γύρος είναι συχνά μια αναμέτρηση μεταξύ δύο κομμάτων — στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2022, υπήρξαν μόνο επτά περιπτώσεις με τρεις υποψηφίους.
Το σύστημα είναι ευάλωτο τόσο σε πολιτικούς ελιγμούς, με τους οποίους τα κόμματα αποσύρουν τους υποψηφίους τους για να συγκεντρώσουν υποστήριξη για έναν σύμμαχο και να κρατήσουν έναν αντίπαλο εκτός, όσο και σε ψηφοφορίες τακτικής.
Μετά τις εκλογές ο πρόεδρος διορίζει νέο πρωθυπουργό. Εν όψει ενδεχόμενης συγκυβέρνησης (όπου ο πρόεδρος και η κυβέρνηση είναι διαφορετικών πολιτικών τάσεων) και ιδίως ενός κοινοβουλίου χωρίς ψήφο, το σύνταγμα δεν ορίζει κανένα κριτήριο με το οποίο θα γίνει αυτό. Ο πρόεδρος θα μπορούσε να διορίσει έναν τεχνοκράτη ή πολιτικό, και μάλιστα κάποιον που μπορεί να διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ή όχι
Για να καταφέρει κάποιος να είναι πραγματικός νικητής, θα πρέπει να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταλάβει τουλάχιστον 289 από τις συνολικά 577 έδρες της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Υπενθυμίζουμε ότι η συμμαχία του Μακρόν είχε 250 έδρες στην απερχόμενη σύνθεση και χρειαζόταν τη στήριξη άλλων κομμάτων για την υπερψήφιση νόμων.
«Σας καλώ να ενταχθείτε στον συνασπισμό της ελευθερίας, της ασφάλειας και της αδελφοσύνης», είπε η Μαρί Λεπέν, ενώ ο υποψήφιος πρωθυπουργός του ακροδεξιού σχηματισμού, Ζορντάν Μπαρντελά ανέφερε πως ο δεύτερος γύρος θα είναι «ένας από τους πιο αποφασιστικούς στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», καλώντας ταυτόχρονα τους ψηφοφόρους που απείχαν ή δεν πείστηκαν από τις θέσεις του, να στηρίξουν το εθνικιστικό ψηφοδέλτιο.
«Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών ήταν λάθος», δήλωσε το μέλος του κόμματος του Εμμάνουελ Μακρόν, Κρίστοφερ Γουάισμπεργκ, ο οποίος εκπροσωπεί τους Γάλλους που ζουν στη Βόρεια Αμερική στη σημερινή Εθνοσυνέλευση.
Διεθνείς αναλυτές σημειώνουν πως αν ο ακροδεξιός σχηματισμός κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Μακρόν θα βρεθεί στην αμήχανη θέση να ορίσει πρωθυπουργό τον 28χρονο Μπαρντελά, ο οποίος έχει ήδη δώσει το στίγμα του με την αντίθεσή του στην αποστολή οπλικών συστημάτων και γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Ο δεύτερος γύρος των εκλογών στη Γαλλία αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ προσέλευσης, ενώ σημειώνεται πως στον χθεσινό πρώτο γύρο η συμμετοχή στις κάλπες ήταν 65,5%, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε κοινοβουλευτικές εκλογές από το 1997.
Η επικράτηση της Λεπέν φοβίζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς θα αποτελέσει μια ηχηρή και συνάμα σημαντική νίκη του ακροδεξιού ρεύματος, το οποίο μπορεί να απλωθεί με τη μορφή ντόμινο στην Ευρώπη. Αν «πέσει» και το οχυρό της Γαλλίας μπροστά στην ακροδεξιά, τότε το μήνυμα προς την υπόλοιπη ήπειρο θα είναι σαρωτικό, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.
Βρυξέλλες-ΕΕ δεν θέλουν ένα αντι-συστημικό σχηματισμό στην ηγεσία της Γαλλίας. Προτιμούν προφανώς την επικράτηση μιας πολιτικής σύμπραξης με τη συμμετοχή του κόμματος του Μακρόν και του Νέου Λαϊκού Μετώπου, το οποίο κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο. Ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε αμέσως το έναυσμα για αυτή τη συνεργασία, καλώντας σ’ έναν συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, που θα δημιουργήσει ανάχωμα στη Λεπέν.