Μια τρομοκρατική επίθεση στην καλύτερα φυλασσομένη περιοχή στην Τουρκία, στη συνοικία Cancaya στην Άγκυρα, δεν μπορεί να μην αφήνει ερωτηματικά ειδικά όταν εκτελείται λίγες ώρες πριν την πανηγυρική ομιλία Ερντογάν στην έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Πολύ περισσότερο όταν μια τέτοια επίθεση η οποία από ανεπιβεβαίωτες πηγές αποδόθηκε στο PKK που αποτελεί το πεδίο σύγκρουσης και αντιπαράθεσης της Άγκυρας με την Στοκχόλμη, χρησιμοποιείται από την τουρκική ηγεσία για να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην Σουηδία, να προαναγγείλει και νέα επιχείρηση στην Β.Συρία εάν χρειασθεί και συγχρόνως να νομιμοποιήσει την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της Ε.Ε. ο Τ.Ερντογάν.
Η στιγμή της επίθεσης:
NEW: Ankara attack footage from this morning. #Turkey pic.twitter.com/CshYPAB64H
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) October 1, 2023
Στην Άγκυρα μετά την πρώτη ανακούφιση που προκάλεσε η απομάκρυνση του Μ.Μενέντεζ από την θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, αντιλαμβάνονται ότι δεν αίρονται αυτομάτως τα εμπόδια για την προώθηση της συμφωνίας για τα F16 και αυτό προφανώς αποτρέπει τον Τ.Ερντογάν από το να προχωρήσει στο πρώτο βήμα, την εισαγωγή στην ατζέντα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ομως ,με καμιά σύνθεση του το Κογκρέσο δεν θα είναι εύκολο να εγκρίνει την πώληση νέων και αναβάθμιση παλιών F16 στην Τουρκία ,όσο η Τουρκία επιμένει στον εκβιασμό με την Σουηδία. Με την χθεσινή επίθεση στην Άγκυρα εφόσον και επισήμως αποδοθεί στο PKK η στο συριακό YPG , θα απαιτήσει συγκεκριμένα βήματα εναντίον των κούρδων υποστηρικτών του ΡΚΚ ώστε να δείξει και στην εσωτερική κοινή γνώμη ότι «ταπείνωσε» την Σουηδία προκειμένου να εγκρίνει την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.
Ο Τούρκος ηγέτης με αφορμή την έναρξη της Κοινοβουλευτικής περιόδου, με την ομιλία του άσκησε στυγνό εκβιασμό προς τις Βρυξέλλες, ενόψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων που θα ξεκινήσουν για την σύναψη νέας συμφωνίας με την Ε.Ε για το μεταναστευτικό αλλά και των διαβουλεύσεων για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Ο Ερντογάν απείλησε την Ευρώπη ότι «χωρίς την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, η Ευρώπη δεν θα έχει το δικαίωμα να περιμένει οτιδήποτε από εμάς, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και στρατιωτικά..». Ο τούρκος ηγέτης μάλιστα ισχυρίσθηκε οτι η Τουρκία και ο ίδιος έχουν «τηρήσει κάθε υπόσχεση προς την Ευρώπη ,ενώ αντιθέτως η Ε.Ε. δεν έχει εκπληρώσει σχεδόν καμιά από τις υποχρεώσεις της» ακολουθώντας «άδικη και μεροληπτική στάση έναντι της Τουρκίας». Αντιλαμβανόμενος και το κλίμα που επικρατεί σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ,που κάθε άλλο παρά είναι θετικό στην προοπτική πλήρους ένταξης της Τουρκίας, ο κ.Ερντογάν αφού ισχυρίσθηκε ότι στην Τουρκία έχει γίνει μια «ειρηνική επανάσταση» , απείλησε και πάλι ότι «δεν θα ανεχθούμε νέες επιβολές και νέους όρους στη διαδικασία πλήρους ένταξης..». Επιτέθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (για απόφαση που καταδίκασε την Τουρκία για μη δίκαιη δικη σε μέλος της οργάνωσης του Φ.Γκιουλεν και είναι πιλοτική για χιλιάδες άλλες τέτοιες υποθέσεις ) και κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι ενδιαφέρεται δήθεν για τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς να λαμβάνει μέτρα για την ισλαμοφοβια.
Καθώς το επόμενο διάστημα η Ε.Ε. θέλει να ξεκινήσει μια συνολική διαπραγμάτευση για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων αλλά και για το μεταναστευτικό ,όπου τα μηνύματα είναι ανησυχητικά σε μια προεκλογική χρονιά για την Ευρώπη , ο Ερντογάν επιδιώκει με εκβιασμούς και απειλές να διαμορφώσει αυτός την ατζέντα και να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα ανταλλάγματα που δεν θα περιορίζονται απλώς σε οικονομική ενίσχυση για να συγκρατεί τις μεταναστευτικές ροές. Η απελευθέρωση της βίζας ,ενώ ακόμη η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει βασικές δεσμεύσεις (σε ότι αφορά και την αντιτρομοκρατική νομοθεσία) θα ήταν ένα σημαντικό πολιτικό εργαλείο για τον τούρκο ηγέτη που θα το «πούλαγε» στην εσωτερική κοινή γνώμη, ενώ συγχρόνως θα αποτελούσε ένα «συγχωροχάρτι» για τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου.
Αυτό το συγκρουσιακό κλίμα που καλλιεργεί ο Τ.Ερντογάν στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. και οι όροι που θέτει( οι οποίοι όμως δεν μπορούν να ικανοποιηθούν), δημιουργούν ένα αρνητικό περιβάλλον και για τις προσπάθειες της Αθήνας για να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία τουλάχιστον στο μεταναστευτικό και να μην ξαναβρεθεί η χώρα μας στην θέση που βρέθηκε το 2015. Γιατι ο Τούρκος ηγέτης το μεγάλο παζάρι θα το κάνει με την Ε.Ε. και όχι με την Ελλάδα…
Ειδήσεις σήμερα:
Νεκρός 33χρονος που παρασύρθηκε το βράδυ από αυτοκίνητο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης
Τουλάχιστον επτά νεκροί εξαιτίας κατάρρευσης οροφής εκκλησίας στο Μεξικό — Δείτε βίντεο
Επεισόδια στο κέντρο του Ηρακλείου — Πετροπόλεμος και δακρυγόνα