Μετά τις αποκαλύψεις για την επιχειρηματική σχέση του γιου του με συγγενή ελεγχόμενου προσώπου στο περίφημο Qatargate, που τον οδήγησε στο να παραιτηθεί από την υπόθεση, ο Βέλγος εισαγγελέας Μισέλ Κλεζ είναι τώρα αντιμέτωπος και με κατηγορίες για διαφθορά από τη Λιβύη. Συγκεκριμένα για τον ρόλο του στη διαδικασία δέσμευσης κρατικών περιουσιακών στοιχείων της βορειοαφρικανικής χώρας μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα brusselsmorning η λιβυκή κυβέρνηση κατηγορεί τον κ. Κλεζ για «διαφθορά» και «πολιτικά κίνητρα», κατηγορίες που προστίθενται σε εκείνες της Εύας Καϊλή και των δικηγόρων της για μεροληπτική στάση στην πολύκροτη υπόθεση της προσπάθειας του Κατάρ να «αγοράσει» επιρροή στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ειδικότερα, οι δικηγόροι της Libyan Investment Authority (LIA), ενός λιβυκού κρατικού επενδυτικού ταμείου, τον εγκαλούν για τον ρόλο του στην ποινική κατάσχεση 15 δισεκατομμυρίων ευρώ και για συμπαιγνία με τον διάδοχο του βελγικού θρόνου, τον οποίο επίσης θέτουν απέναντί τους στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Ο κ. Κλεζ είχε εκδώσει ένταλμα κατά του Ali Mahmoud Hassan, προέδρου της Αρχής Επενδύσεων της Λιβύης (LIA). «Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι ο Μισέλ Κλεζ δεν ήθελε να αποδοθεί δικαιοσύνη εδώ και εργάστηκε μόνο για χάρη του Βέλγου πρίγκιπα» αναφέρουν οι πηγές της ιστοσελίδας.
Η Λιβύη κατηγορεί το Βέλγιο για «κλοπή» και «μαφιόζικη» τακτική που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πολιτικοποίηση της υπόθεσης για την κατάσχεση των κεφαλαίων.
Πηγές που επικαλείται η ιστοσελίδα brusselsmorning υποστηρίζουν πως η Τρίπολη σχεδιάζει να μηνύσει τον υπουργό Δικαιοσύνης του Βελγίου και όσους εμπλέκονται σε αυτό που χαρακτηρίζουν «κλοπή» και «εγκληματική πράξη». «Η βελγική δικαιοσύνη είναι «διεφθαρμένη», δεν έχει «καμία αξιοπιστία» και χρησιμοποιείται από το κράτος ως πολιτικό εργαλείο» υποστηρίζουν.
Οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις έρχονται να προστεθούν στο δημοσίευμα της Corriere della Sera πως πριν από το ταξίδι της στο Κατάρ η Εύα Καϊλή είχε λάβει επιστολή από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέλ Μπορέλ, με βάση την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στενές σχέσεις με το Κατάρ και ότι επικροτεί τις μεταρρυθμίσεις του.
Γεγονός που κάνει τους δικηγόρους της να υποστηρίζουν ότι η κυρία Καϊλή ακολουθούσε την επίσημη γραμμή της ΕΕ και ότι ο κ. Κλεζ την έβαλε στο στόχαστρο για τους δικούς του λόγους.
Ειδήσες σήμερα:
Βίντεο: Νέο σόου Μέσι με τη φανέλα της Ίντερ Μαϊάμι — Έβαλε δύο γκολ σε 13 λεπτά
Στις Σέρρες το «χρυσό» δελτίο του Τζόκερ — Ο μεγάλος τυχερός σάρωσε και στα 5αρια
Το κοινοβούλιο της Γκάνας εγκρίνει την κατάργηση της θανατικής ποινής