Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν επέβαλε σήμερα ποινή 20ετούς φυλάκισης σε πρώην γυναικολόγο, ο οποίος είχε καταδικαστεί τον Ιανουάριο για σeξουαλικές επιθέσεις σε βάρος ασθενών του.
Ο 64χρονος Ρόμπερτ Χάντεν, ο οποίος δεν ασκεί το επάγγελμά του από το 2012, χαρακτηρίστηκε ως «αρπακτικό με λευκή μπλούζα» από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Ντέμιαν Ουίλιαμς.
Κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, ο δικαστής Ρίτσαρντ Μπέρμαν έκανε λόγο για «φρικτές επιθέσεις» που αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια της έρευνας.
Αφού εκτίσει την ποινή του, σε βάρος του Χάντεν θα επιβληθούν περιοριστικοί όροι μέχρι το τέλος της ζωής του, ανέφερε εκπρόσωπος της εισαγγελίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Ο Ρόμπερτ Χάντεν κατηγορήθηκε από δεκάδες ασθενείς του, ορισμένες εκ των οποίων ανήλικες, για σeξουαλικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως το 2012. Μεταξύ των εναγουσών ήταν η σύζυγος του επιχειρηματία Άντριου Γιανγκ, υποψηφίου για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020. Η Έβελιν Γιανγκ αποκάλυψε το 2020 στο CNN ότι είχε πέσει θύμα σeξουαλικής επίθεσης το 2012, όταν ήταν στον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της, κάτι που δεν είχε εκμυστηρευτεί ποτέ στον σύζυγό της.
Το 2016 ο Ρόμπερτ Χάντεν είχε ομολογήσει την ενοχή του για δύο κατηγορίες ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης. Ακολούθως του αφαιρέθηκε η άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος και καταχωρήθηκε στο μητρώο με τους δράστες σeξουαλικών αδικημάτων, αλλά παρέμεινε εκτός φυλακής.
Το 2022 το Ιατρικό Κέντρο Ίρβινγκ του Πανεπιστημίου Κολούμπια (Columbia University Irving Medical Center) και το Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν την καταβολή αποζημιώσεων συνολικού ύψους 165 εκατομμυρίων δολαρίων σε 147 πρώην ασθενείς του Χάντεν που τον κατηγόρησαν για ανάρμοστες πράξεις και σeξουαλικές επιθέσεις. Έναν χρόνο νωρίτερα, τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα είχαν ανακοινώσει την καταβολή αποζημιώσεων συνολικού ύψους 71,5 εκατ. δολαρίων σε άλλες 79 πρώην ασθενείς του κατηγορούμενου γυναικολόγου.
Το πανεπιστήμιο Κολούμπια ανέφερε ότι την τελευταία δεκαετία έχουν αναθεωρηθεί οι πρακτικές στα τμήματα Μαιευτικής και Γυναικολογίας, προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα αδικήματα στο μέλλον.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ