Οι παραιτήσεις των υπουργών Οικονομικών και Υγείας και οι αντιδράσεις που συνδέονται με το «σκάνδαλο Κρις Πίντσερ» ενδέχεται να αφήσουν τον Βρετανό πρωθυπουργό χωρίς πολιτικά καύσιμα για να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία του
Πρόκειται για τον βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος που πήρε ορίστηκε υπουργός από τον Μπόρις Τζόνσον, ενώ ήταν υπό έρευνα για σeξουαλική παρενόχληση. Υπενθυμίζουμε ότι όντας μεθυσμένος, είχε επιχειρήσει να θωπεύσει δύο άνδρες! Η μομφή στον πρωθυπουργό δεν γίνεται επειδή κάποιος υπουργός του συμπεριφέρθηκε ανάρμοστα, αλλά επειδή αποδείχθηκε πως ο Μπόρις Τζόνσον γνώριζε την υπόθεση όταν τον όρισε υπουργό.
Για μία ακόμα φορά ζήτησε «συγγνώμη», αλλά όλα δείχνουν πως αυτό δεν αρκεί πλέον για να αποτρέπει εσωτερικές κρίσεις. Οι δύο παραιτηθέντες υπουργοί εκφράζουν δημοσίως τις αμφιβολίες τους για την ακεραιότητα του πρωθυπουργού και ενός εκ των αντιπροέδρων του Συντηρητικού Κόμματος. Υπενθυμίζουμε ότι ο Μπόρις Τζόνσον υποχρεώνεται για τρίτη φορά να ζητήσει συγγνώμη. Οι άλλες δύο αφορούσαν τα κορονοπάρτυ που είχαν προκαλέσει σάλο στη βρετανική κοινή γνώμη.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη μόνο των δύο μέχρι τώρα υπουργών του. Έχει χάσει την εμπιστοσύνη και σημαντικής μερίδας του κόμματός του. Πριν ένα περίπου μήνα, βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος είχαν υποβάλει πρόταση μομφής εναντίον του, όπως είχε συμβεί με την Τερέζα Μέϊ και την Μάργκαρετ Θάτσερ παλιότερα.
Ο Μπόρις Τζόνσον επιβίωσε της μομφής, αλλά μία ισχυρότατη μειοψηφία, περίπου το 40% των Συντηρητικών βουλευτών είχε ψηφίσει υπέρ της αποπομπής του από την πρωθυπουργία.
Το γεγονός ότι πριν ένα μήνα επιβίωσε δεν σημαίνει ότι θα επιβιώσει και την επόμενη φορά. Υπενθυμίζουμε ότι η Τερέζα Μέι είχε επιβιώσει αντίστοιχης πρότασης μομφής, αλλά μερικούς μήνες αργότερα υποχρεώθηκε να παραιτηθεί. Αιτία για την αποπομπή της ήταν η όχι καθαρή στάση της υπέρ του Brexit. Και βέβαια, αρχιτέκτονας της ανατροπής της ήταν ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος και κεφαλαιοποίησε πολιτικά το ρεύμα υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην πρωθυπουργία.
Στην πραγματικότητα, η πολιτική φθορά του Βρετανού πρωθυπουργού τροφοδοτείται και από την φθορά των Συντηρητικών, η οποία αποτυπώθηκε στις δημοτικές εκλογές. Οι Συντηρητικοί, που κυριαρχούν για πολλά χρόνια στην πολιτική σκηνή, έχασαν «προπύργιά» τους, όπως το Ουεστμίνστερ και το Ουάντσγουορθ. Αν και είναι νωρίς να προεξοφλήσει κανείς νίκη των Εργατικών στις επόμενες εκλογές, είναι προφανές ότι έχει πάρει αέρα κι αυτό φαίνεται στις δημοσκοπήσεις.
Ενδεικτική της στροφής που λαμβάνει χώρα στο εκλογικό σώμα είναι ότι ο Συντηρητικός βουλευτής Κρίστιαν Γουεϊκφορντ πήρε «μεταγγραφή» για τους Εργατικούς στις αρχές του 2022. Το σημαντικότερο, όμως, δεν είναι η μεταπήδηση ενός βουλευτή, αλλά το γεγονός ότι μετά από χρόνια η Βρετανία σαρώνεται από ένα μεγάλο απεργιακό κύμα στις μεταφορές. Σιδηρόδροόμοι και αεροπλάνα μένουν καθηλωμένα εν μέσω της τουριστικής περιόδου.
Η Βρετανία μπορεί να πρωτοστατεί σε αντιρωσισμό, λόγω Ουκρανίας, αλλά οι Βρετανοί βλέπουν με τρόμο την ενεργειακή και οικονομική κρίση, που τη χειμερινή περίοδο αναμένεται να οξυνθεί σε απελπιστικό βαθμό. Προφανώς πρόκειται για πανευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά αυτό είναι μικρή παρηγοριά για τους ολοένα και περισσότερους που δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα. Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε ότι στηρίζει «100%» τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ σχολίασε ότι είναι σαφές πως η κυβέρνηση του Τζόνσον καταρρέει. «Έπειτα από όλη αυτήν την προχειρότητα, τα σκάνδαλα και τις αποτυχίες, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση τώρα καταρρέει», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του.
Ο Μπόρις Τζόνσον διόρισε τον Ναντίμ Ζαχάουι υπουργό Οικονομικών, αντικαθιστώντας τον Ρίσι Σουνάκ. Φορτωμένος, όμως, με πολιτικά σκάνδαλα και με τη μισή σχεδόν κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του να τον αμφισβητεί, ο Μπόρις Τζόνσον δεν δείχνει να έχει πολιτικά καύσιμα για να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία του. Το εάν θα τα καταφέρει ή όχι θα φανεί μάλλον σύντομα…