Η ένταση που σιγόβραζε μεταξύ των δύο χωρών κατέληξε στο ξέσπασμα ενός πολέμου, διάρκειας έξι εβδομάδων, το φθινόπωρο του 2020 — Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε διμερείς συνομιλίες με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας
Η ένταση που σιγόβραζε μεταξύ των δύο χωρών κατέληξε στο ξέσπασμα ενός πολέμου, διάρκειας έξι εβδομάδων, το φθινόπωρο του 2020. Οι αζέρικες δυνάμεις εκδίωξαν τους Αρμένιους από εδάφη που είχαν υπό τον έλεγχό τους από τη δεκαετία του 1990 εντός και γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, προτού να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε σήμερα διμερείς συνομιλίες με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ και τον Πασινιάν και στη συνέχεια ακολούθησε μια τριμερής, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα του Καραμπάχ.
Σύμφωνα με το Μπακού, ο Αλίγεφ είπε στον Μισέλ ότι «το Αζερμπαϊτζάν παραθέτει πέντε αρχές βασισμένες στο διεθνές δίκαιο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας».
«Ο πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαδικασία σύνταξης της ειρηνευτικής συμφωνίας θα επιταχυνθεί», πρόσθεσε η αζερική προεδρία στην ανακοίνωση που εξέδωσε.
Ο Πασινιάν αυζήτησε με τον Μισέλ την κατάσταση γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την ανάγκη να επιλυθούν ανθρωπιστικά ζητήματα, σύμφωνα με το γραφείο του.
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός βρίσκεται υπό πίεση στη χώρα του, καθώς η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για την ήττα στον πόλεμο του 2020 και ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του υποδηλώνουν ότι είναι πολύ υποχωρητικός απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν οργανωθεί διαδηλώσεις στο Γερεβάν, αφού ο Πασινιάν είπε ότι η διεθνής κοινότητα θέλει από την Αρμενία «να χαμηλώσει τον πήχυ» σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.